Spacer blok

Potrebujete zarovnať svoj obsah v článku alebo na stránke vo WordPresse?
Medzerník je veľkou nástrahou, ako si to uľahčiť. V konečnom dôsledku narobí viac škody, ako osohu. To, čo sa v editore môže zdať, že je dobrý nápad, online na webe to býva úplne inak a vizuálne to môže rozbiť web, nehovoriac ešte pri responzívnosti stránky, kde to vyzerá inak na počítači a inak v mobile.

V tomto článku prinášam niekoľko spôsobov ako sa mu vyhnúť.

  1. Uistite sa, že ste svoj obsah nakopírovali do editora bez formátovania. Je to možné urobiť jednoduchým spôsobom a to tak, že si svoj obsah najprv skopírujete do nového okna NotePadu vo vašom počítači, odmažete medzery a následne prekopírujete do editora na webe. 
  2. Na zoradenie obsahu do jednotlivých sekcií použite tabuľku. Tabuľka je veľmi vhodná napr. pri otváracích hodinách, cenníkoch, vymenovávaní produktov. V tabuľke tiež v žiadnom prípade nepoužívajte medzery, ale zarovnanie textu vľavo, vpravo, na stred. Ak sa vám nepáči dizajn tabuľky, je vhodné oslovit programátora, ktorý ju nadizajnuje pre celý web (návrh môźe nakresliť grafik). 
  3. Text rozdeľte na jednotlivé bloky, ktoré oddelíte enterom. Odseky v texte sú prehľadnejšie, dodávajú vášmu obsahu vzdušnosť a tým sa obsah oveľa ľahšie číta. 
  4. Použite bodový alebo viacúrovňový zoznam. Pre vymenovávanie jednotlivých bodov, slov alebo úloh, je možné použiť bodový zoznam. Pri viacúrovňovom zozname je veľmi nápomocný plugin Nested Ordered Lists, viac o ňom sa dočítate v mojom ebooku 7 užitočných tipov pri písaní príspevkov vo WordPresse. Získate ho zdarma, zapísaním sa do newslettera na mojom webe www.zazezi.sk 
  5. Použite spacer blok na oddelenie jednotlivých blokov.
    Ak potrebujete viac miesta napr. pri obtekaní obrázku, použite medzi jednotlivé bloky tzv. spacer blok.
Spacer blok

V jeho nastaveniach si viete prispôsobiť výšku. Spacer block sa nepoužíva pri oddelení textu od nadpisu ani na oddelenie jednotlivých blokov obsahu. To je dané nastavením šablóny a malo by to byť nastavené globálne, vrátane odsadení blokov a podobne.

Používali ste medzerník na zarovnávanie textu aj vy?
Presvedčila som vás, že to vôbec nie je potrebné? 

Ak sa vám tento článok páčil, nezabudnite ho zdieľať medzi svojimi priateľmi na sociálnych sieťach.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *